Předchozí díl - Analýza I.
Další díl - Návrh a realizace

S PHP na oběžnou dráhu, 3. díl: Analýza II.

image_7

V minulém díle této série jsme si představili komponenty, na kterých je technický experiment realizován. Třetí díl se věnuje zhodnocení původní aplikace s ohledem na typy uživatelů a bezpečnost.

Analýza uživatele

Současnou aplikaci využívají 3 typy uživatelů. Každý z nich má své specifické požadavky, kterým by měla aplikace vyhovovat a zároveň by měla být přívětivá, co se týká vzhledu a informační hodnoty.

  • Operátor
  • Běžný návštěvník
  • Radioamatér

Operátor od webové aplikace očekává možnost nastavit parametry komunikace mezi družicí a pozemní stanicí, zabezpečený přístup k datům a možnost ovlivňovat parametry z libovolného zařízení kdekoliv na světě. V tomto ohledu aplikace značně zaostává. Operátor sice má možnost ovlivnit dané parametry, ale pouze z IP adres několika strojů umístěných na FEL ZČU v Plzni. Formuláře pro nastavení jsou navíc veřejně viditelné na domovské stránce, což nepůsobí zrovna profesionálně.

Běžný návštěvník od webu očekává přehledný a srozumitelný obsah přizpůsobený pro mobilní zařízení, ideálně s moderním designem. Nároky návštěvníka jsou částečně splněny, co se týká přehlednosti a srozumitelnosti obsahu. Vzhled aplikace ovšem není přizpůsoben mobilnímu zařízení, obrázky ve fotogalerii jsou pouze v miniaturách s nečitelnými popisky.

Z hlediska radioamatérů aplikace splňuje veškeré požadavky - je uveden kontakt na vlastníka stránek, technické parametry komunikace (frekvenční pásmo, modulace apod.), čímž umožňuje radioamatérům sledovat komunikaci a být součástí projektu.

Vzhled a funkčnost aplikace

Kromě již zmíněných parametrů jsem v rámci analýzy hodnotil i další prvky související zejména s přívětivostí pro uživatele. Web je pravidelně aktualizován kvůli získání aktuálních snímků antény. Tato funkčnost je nadbytečná a zbytečně ruší uživatele při procházení webu. V grafech a gridech je možnost zobrazit pouze omezené množství dat (např. data v grafech nelze zobrazit za více než 2 dny zpětně). Navíc zobrazení několika grafů na jedné stránce způsobuje dlouhou odezvu při načtení stránky (nehledě na to, že grafy jsou příliš malé).

Máme provedenou analýzu, nyní můžeme navrhnout a realizovat celou aplikaci. Viz poslední díl této série.

Zpět nahoru
david-kruml
David Kruml

Autor dostal úkol napsat o sobě pár řádků. Mělo by to být něco hezkého, vtipného, inteligentního a věcného. Autor se domnívá, že jeho fotka splňuje všechny tyto parametry a není proto potřeba cokoliv dodávat.