Jak jsem začínal v Modul IS

image_9

Hledání

Vždy jsem inklinoval k počítačům a informačním technologiím obecně, a už velmi brzo v mém studijním životě jsem věděl, že právě počítače budou něco, čím se budu chtít živit. Programování se mi na škole ze všech IT odvětví zalíbilo úplně nejvíce, a proto jsem se při hledání své první práce soustředil právě na něj. Nakonec se mi to povedlo a dostal jsem příležitost začít svojí pracovní kariéru u firmy Modul IS právě programováním.

První den

První den probíhal tak, jak by asi každý očekával. Po úvodních slovech se šlo přímo na věc a přesunul jsem se do kanceláře na své nové místo. Poprvé jsem potkal kolegy programátory (velmi chytré a krásné - pozn. redakce). Co se týče kolegů, tak tam jsem se doopravdy ničeho nebál. Programátoři jsou většinou dost klidní a pohodoví lidé a to se tady jenom potvrdilo.
Po představení jsem sedl k pracovní stanici a pustil se do instalování všeho potřebného. A že toho teda bylo fakt hodně. Všechno tohle bylo proloženo společným obědem a představováním dalších zaměstnanců firmy.

První projekt

Jelikož se tady pracuje s desítkami projektů různých velikostí a do každého z nich mají přístup různí zaměstnanci, můj první větší úkol se týkal právě tohoto. Shromažďoval jsem a poté sepisoval seznamy lidí a unifikoval jejich uživatelská jména do přehledu právě v jednom z těchto projektů. To pro mě ve zkratce znamenalo projíždění databází a seznamování se s většinou projektů, které tu máme.

Kódování

Poté, co jsem si mohl odškrtnout alespoň základní znalosti databází, přesunul jsem se k samotnému kódování. Jelikož jsem opravdu neměl moc předešlých zkušeností, začínal jsem na lehkých úkolech, které mě spíše měly naučit strukturu Nette frameworku, coding standard a celkově to, jak jsou kolegové ucelení v tom kde, co a jak. Také jsem poznával nadstavbu, kterou máme v Modul IS postavenou na tomto českém frameworku.
Postupem času se obtížnost stupňovala a v současné době už kombinuji znalosti PHP, databáze, HTML, JS, Webpacku i CSS.

Zpět nahoru
martin-straka
Martin Straka

Velký fanoušek plzeňského hokeje, nadšenec do počítačů a všeho kolem nich, hráč kompetitivních her, možná trochu cyklista a nově programátor.